fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Nove knjige bazirane na bajkama

„Jednoga ćeš dana biti dovoljno star da ponovo počneš čitati bajke.“

Nakon pročitane prve knjige bazirane na bajci, ovo sam si ljeto uzela za zadatak pročitati što više ovakvih knjiga i spojiti sve u jedan post, ali taj se zadatak odužio – tako da vam sada, u desetom mjesecu, napokon mogu dati jedan popis ovakvih knjiga i reći vam ponešto o svakoj.

Prije nego se bacim na sam popust, želim napomenuti da postoji razlika između knjiga koje su samo bazirane na bajci (imaju neke detalje ukomponirane ili počinju nalik na bajku) i onih koji ju prepričavaju na novi način, ali prate slijed događaja iz bajke. Neke od knjiga koje ću spomenuti imaju više, a neke manje elemenata bajke kojom su inspirirane U nekima se pojavljuju samo likovi, a u nekima likovi nose potpuno drugačija imena te ih samo neki motivi vežu.

Također, većina knjiga (barem onih koje sam ja odabrala i pronašla) pripadaju YA Fantasy žanru. Pa, krenimo;

A Court of Thorns and Roses (Dvor trnja i ruža) – Sarah J. Maas

Nakon serijala Stakleno prijestolje, Sarah J. Mass donosi nam osvježavajuću priču baziranu na bajci o Ljepotici i zvijeri. Nažalost, romani još nisu prevedeni na našem području, ali ako čitate na engleskom, možete ih nabaviti na Book Depository-u s besplatnom poštarinom.

Ovi romani plate mladu djevojku Feyre koja lovi kako bi prehranila obitelj, a nakon jednom prilikom ubije vuka, na njezinim se vratima pojavljuje zvijer koja zahtjeva osvetu. Feyre je prisiljena napustiti ljudski svijet i sa zvijeri otići u Prythian, zemlju u kojoj žive „faeries“ (najbliži prijevod koji sam pronašla su vilenjaci/vile), magična i besmrtna bića.

Ostatak svoga života Feyre je prisiljena živjeti s Tamlinom, jednim od najmoćnijih vilenjaka koji ima mogućnost preobraziti se u zvijer i nazad. Ona s vremenom otkriva da njezin otmičar, s licem skrivenim ispod maske od dragulja, skriva puno više nego što njegove oči sugeriraju Kako počinje otkrivati sve više o prokletstvu koje je obuzelo njegovo kraljevstvo, njezini se osjećaji polako pretvaraju iz mržnje u strast, ali nije ni svjesna opasnosti koje ju čekaju.

Iako je riječ o potpuno novim likovima, prva knjiga prati događaje iz Ljepotice i zvijeri – djevojka koja dolazi u dvorac „zvijeri“, mračna kletva koja se može zaustaviti ako se ljudska djevojka zaljubi u njega i još puno malenih motiva koje pronalazite tokom knjige – i koje vam ne želim otkriti.

Moram priznati – prva knjiga je nakon malo sporog uvoda bila odlična, ali druga je bila još puno bolja. Za razliku od prve, nastavci nisu bazirani na nikakvoj bajci, što nam daje zanimljiv pogled na „što ide nakon sretno-do-kraja-života“.

Ako pratite moj Instagram ili čitate moje postove, već znate koliko sam oduševljena ovim knjigama, kako sam zbog njih ponovo zavoljela fantasy i kako bih mogla danima pisati o njima. Punu recenziju prvog dijela i cijelog serijala možete pročitati na mom blogu.

Pa, idemo dalje.

Cruel Beauty (Surova ljepota) – Rosamund Hodge

Cruel Beauty (prevedena kao Surova ljepota) je Young Adult Fantasy/Romance i još je jedna knjiga koja prepričava Ljepoticu i Zvijer na novi način. Da, odlučila sam ju pročitati nakon serijala A Court of Thorns and Roses, a kada sam naručila ovu knjigu još sam bila pod dojmom nakon prve i htjela sam nešto slično.

Utemeljena na poznatoj bajci, ovo je ljubavna priča o našim najdubljim željama i njihovoj moći da promjene našu sudbinu;

Od rođenja, Nyx je zaručena za zlog vladara njena kraljevstva zbog budalaste pogodbe koju je njezin otac davno sklopio. Zbog toga, ona od rođenja trenira da ga ubije.

S obzirom da nikada nije dobila izbor da odabere vlastitu sudbinu, Nyx prezire svoju obitelj jer ju nikada nije pokušala spasiti. Na svoj sedamnaesti rođendan tako napušta sve što je ikada znala kako bi se udala za moćnog i besmrtnog Ignifexa. Njezin plan? Zavesti ga, uništiti njegov magični dvorac i razbiti kletvu staru devetsto godina.

Međutim, Ignifex nije ono što je Nyx očekivala. Osjeća neobičnu privrženost  prema njemu, a njegov ju dvorac – labirint magičnih soba – očara.

Dok Nyx pokušava naći način da oslobodi svoju domovinu otkrivajući Ignifexove tajne, on ju sve više privlači. Međutim, čak i kada bi doista mogla voljeti svog zakletog neprijatelja, kako da odbaci dužnost da ga ubije? Vremena nestaje, a Nxy mora odlučiti što je bitnije: budućnost njena kraljevstva ili muškarac kojeg nikada nije trebala voljeti.

Priča ima sve što ljubitelji ovog žanra vole – zanimljive likove, intrigantnu priču, nešto čarolije i nešto misterije. Uz sve to, zanimljivo je pratiti preokret svima nam poznate bajke (dobro, ja stvarno obožavam čitati prerade starijih priča) i samu ideju da Ljepotica sada postaje ona okrutna, dok Zvijer zapravo i nije zapravo Zvijer. Priča ima i svojih slabosti te mi se nije svidjela poput iznad navedenog serijala, ali je i dalje bila zanimljiva, a detaljniju recenziju također možete pronaći na mom blogu.

Gilded Ashes – Rosamund Hodge

Ovo je druga knjiga ove autorice koju sam pročitala i bazirana je na priči o Pepeljuzi te je smještena u isti svijet kao Cruel Beauty, iako je dosta kraća.

Prati Maiu koja je siroče i nakon očeve smrti živi samo s maćehom i dvjema polusestrama. Maia ne vidi poantu ljubavi jer ona donosi samo bol; Njezina je majka na samrti sklopila dogovor sa zlim i moćnim vladarom njihova svijeta – svatko tko nanese njezinoj kćeri bol bit će kažnjen. Iako ju maćeha i polusestre tretiraju poput sluškinje, uvijek im pokušava ugoditi i pretvara se da je savršeno sretna i da ju nisu povrijedile u želji da im spasi život od majčina prokletstva.

Anax, nasljednik kraljevstva, isto tako ne vjeruje u ljubav – ne nakon što je otkrio da je djevojka u koju je zaljubljen od malena njega samo koristila zbog njegove pozicije. A tada njegov otac poziva sve djevojke u kraljevstvu na maskirani bal te je Anax prisiljen odabrati ženu.

Pripreme za bal dovode mu Maiu, koja je zadužena da mu donosi pisma polusestre. Ona ga šarmira već prvim susretom i njezinom tvrdnjom da ne vjeruje u ljubav. Njih dvoje se polako počinju zaljubljivati, ali Maia je i dalje vezana prokletstvom njezine majke – kako može biti s njim kada su svi koji imaju veze s njom u opasnosti?

Ovo je kratka i simpatična priča koja će se svidjeti ljubiteljima Pepeljuge.

Crimson Bound – Rosamund Hodge

Da, ovo je treća knjiga iste autorice i, po meni, uvjerljivo najbolja. Svijet je puno kompleksniji nego u prve dvije, kao i sami likovi. Također, za razliku od prve dvije, ova je knjiga zapravo puno manje povezana s bajkama kojima je inspirirana, iako se pojavljuju mnogi motivi. O čemu je riječ?

Djevojka, šuma i užasan izbor.

Ovo je roman djelomično inspiriran bajkama Crvenkapica te Djevojka bez ruku, a uz to je ukomponirano i ponešto o apokalipsi iz Nordijske mitologije.

Kada je Rachelle imala petnaest godina bila je dobra – teta ju je učila kako da obrani svoje selo od crne magije. Međutim, bila je i nesmotrena – odabrala je skrenuti s puta u šumi u potrazi da oslobodi svoj svijet od prijetnje vječne tame. Nakon što nedopušten susret u šumi pođe po krivu, Rachelle je prisiljena napraviti užasan izbor koji ju poveže upravo s onim zlom koje je htjela poraziti.

Tri godine kasnije, Rachelle služi svome carstvu i bori se protiv smrtonosnih stvorenja sa željom da se iskupi. Kada joj kralj naredi da čuva njegovoga sina Armada – muškarca kojeg najviše mrzi – Rachelle natjera Armada da joj pomogne pronaći legendarni mač koji bi mogao spasiti svijet. Njih dvoje postanu neočekivani saveznici te otkrivaju zavjere, skrivenu magiju i ljubav koja bi ih mogla odvesti u propast. U palači koja je izgrađena na nevjerojatnom bogatstvu i opasnim tajnama, može li Rachelle otkriti istinu i zaustaviti dolazak vječne noći?

Stvarno me se dojmila ova knjiga i od svih koje se nalaze na ovome popisu, ova mi je druga najdraža (prva je Dvor trnja i ruža). Ako vas zanima moj osvrt, pročitajte ga na blogu.

The Wish Granter – C. J. Redwine

Ova je priča inspirirana bajkom o Rumplestilskinu i zbog toga je na neki način drugačija od ostalih u ovoj listi, jer se ne može naći puno knjiga inspirirana upravo ovom bajkom.

Ova je knjiga drugi dio serijala pod nazivom Ravenspire, ali svaka se knjiga može čitati zasebno i veže ih jedino svijet u kojemu se nalaze.

Također, ovo je jedan od mojih favorita na ovome popisu. Likovi su smiješni i zanimljivi, a radnja intrigantna. Naš se Wish Granter javlja kao negativac u ovoj priči, dok ona prati Ari i Thada Glavan, blizance i kopilad kralja.

Njihov se svijet okrenuo naglavačke kada im je majka ubijena, a kraljevska obitelj je misteriozno umrla. Sada na prijestolju kraljevstva sjedi Thad, a ulice su odjednom pune nasilja koje on ne može zaustaviti.

Ari, koja je odrasla ignorirana od strane plemstva, nikada nije htjela biti prava princeza. A kada Thad naglo počne trenirati Ari da zauzme njegovo mjesto, shvaća da to što je njezin brat na prijestolju nije bila sudbina, već je sklopio dogovor s Wish Granterom imena Alistar Teague koji je prevario Thada koji je prodao svoju dušu i sigurnost svoga naroda za krunu.

Zbog toga Ari za pomoć traži novog čuvara oružja, Sebastiana Vaughna, koji će ju naučiti kako da se bori s Teaguom. Sa tajnama povezanim s Teaguovom mrežom kriminala, možda je upravo Sebastian taj koji može pronaći njegove slabosti, spašavajući Ari i njenoga brata.

Ali, Teague je nemilosrdan i spreman uništiti bilo koga tko se usudi stati na njegov put. A ako ga Ari pokuša nadmašiti, može izgubiti Sebastiana, brata… i vlastitu dušu.

The Traitor Prince – C. J. Redwine

Ovo je još jedna priča smještena u isti svijet kao The Wish Granter. U pitanju je mračna fantazija inspirirana pričama Kraljević i prosjak te Lažni princ (The False Prince).

Javan Najafai, princ Akrama, proveo je posljednjih deset godina u elitnoj školi daleko od svoga kraljevstva. Ali njegov dugo očekivani povratak domu je prekinut kada misteriozni prevarant zauzme njegovo mjesto – i nitko ne vjeruje da je Javan pravi princ.

Nakon što je jedva uspio pobjeći ubojicama koje je prevarant poslao, Javan je zatvoren u Maqbaru, najopasniji zatvor u kraljevstvu. Jedini način da uspije porazgovarati s kraljem – i otkriti svoj identitet – je da se bori u godišnjem turniru koji zatvor organizira. Međutim, pobjeđivanje je puno teže nego natjecanja u školi i Javan je uskoro suočen sa strašnim stvorenjima i zatvorenicima koji su se okomili na njega.

Jedina osoba koja mu može pomoći je Sajda, koja je i ropkinja nadzornice zatvora još od kada je bila dijete i koja je zadužena za držanje mira u zatvoru – a ona ima opasne tajne.

Zajedno, Javan i Sajda trebaju nadjačati nadzornicu, pobijediti smrtonosna stvorenja i nadživjeti ubojiti nastrojene zatvorenike koji planiraju ubiti Javana. Ako ne uspiju, nema načina za bijeg iz zatvora – a Sajdina će ih tajna oboje odvesti u grob.

Lost Boy: The True Story of Captain Hook – Christina Henry

Ovu sam knjigu uzela zbog priče o Kapetanu Kuki, koji mi je definitivno jedan od dražih likova iz priča, iako me malo razočarala. Priča je dobra i zanimljiva, ali sam stil pisanja je poprilično jednostavan – što, iako odgovara priči, meni nekako nije leglo. Ipak, pustit ću vam da o tome prosudite sami, a ovako glasi opis knjige:

„Postoji verzija priče koju svi znaju. A onda postoji i istina. Ovako se dogodilo. Kako sam od prvog i najdražeg izgubljenog dječaka Petra Pana postao njegov najveći neprijatelj.

Petar me doveo na svoj otok jer na njemu nisu postojala pravila niti odrasli da mu promjene mišljenje. Dovodio je dječake iz Drugog Mjesta da se pridruže zabavi, ali Petrova ideja zabave je oštrija od piratskog mača. Jer nikada nije bila samo zabava na otoku. Naši su susjedi gusari i čudovišta. Naše su igračke nož, štap i stijena – vrsta igračaka koja grize.

Petar je obećao da ćemo zauvijek biti mladi i sretni.

Petar laže.“

Heartless – Marissa Meyer

Davno prije nego je uvela teror u Zemlju čudesa, Kraljica Srca bila je samo djevojka koja se htjela zaljubiti.

Catherine je jedna od najpoželjnijih djevojaka u Zemlji čudesa i miljenica Kralja Srca koji ju želi za suprugu. Međutim, nju zanima nešto drugo – sve što ona želi je otvoriti najbolju pekaru u zemlji s najboljom prijateljicom. Međutim, njezina majka vjeruje da je takav san nezamisliv za djevojku koja bi trebala postati buduća kraljica.

A uz to, Catherine upoznaje Jesta, zgodnog i misterioznog jokera u dvoru. Prvi put u svome životu, Catherine osjeća privrženost prema nekome. Njihova „veza“, nažalost, mora ostati tajnom, jer Cath riskira svoju reputaciju, kao i mogućnost da naljuti svoje roditelje i uvrijedi samoga kralja. Međutim, Cath se ne želi odreći svojih snova samo kako bi njezini roditelji bili sretni. Ali, u zemlju punoj magije, ludosti i čudovišta, sudbina možda ima drugačije planove…

Kao što možete i pretpostaviti iz kratkog opisa radnje, radnja ove knjige događa se prije radnje Alise u Zemlji čudesa i prati Kraljicu Srca prije nego je ona to postala. Objašnjava nam kako se dogodilo da je jedna dobra djevojka s dobrim naredbama postala tako bezosjećajna.

Ovo je zanimljiva priča čija se radnja zapravo događa prije radnje same Alise. Autoričin stil fantastično odgovara samoj priči o Alisi, a više o ovoj knjizi sam također već pisala.

Trenutno čitam: Medvjed i slavuj

Dobro, na pauzi je jer je izašao Kingdom of Ash, a pročitala sam tek prva dva poglavlja te vam ne mogu puno reći o ovoj knjizi, ali uvjerena sam da će mi se svidjeti.

Također, imam spremljeno još dosta knjiga koje sam planirala pročitati, ali još nisam stigla, pa definitivno možete očekivati drugi dio ovog posta.

Sve knjige možete nabaviti s besplatnom dostavom s Book Depositorya i trebale bi doći u  roku od tjedan dana.

Povezane objave