fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Što čitati ove jeseni?

Stigla je jesen, skupa s kišnim popodnevima pod dekicom, s toplom čokoladom i knjigom. Meni je ovo razdoblje uvijek nekako najdraže za čitati, a ako vam nedostaje materijala, pripremila sam nekoliko preporuka raznih žanrova kako bi bilo ponešto za sve (ili barem većinu).

1. Nepodnošljiva lakoća postojanja – Milan Kundera

Ovu sam knjigu i ja tek nedavno pročitala i svima ju preporučujem

Knjiga prati živote četiri lika, od kojih se mene najviše dojmio Tomaš. Njegovi pogledi na žene, ljubav, seks i općenito svijet oko sebe svakoga će zaintrigirati. U pitanju je muškarac koji voli svoju ženu, ali u isto se vrijeme ne može odreći svojih silnih ljubavnica (za koje ona zna i zbog kojih pati, ali uvijek ostaje uz Tomaša). Iako Tomaš zvuči poput negativca u priče, Kundera nam daje pozadinske informacije zbog kojih čitatelj može i suosjećati s njime, umjesto da ga mrzi.

Međutim, ova je knjiga daleko od samo još jedne ljubavne priče. Ona prati događaje u Pragu u drugoj polovici 20. stoljeća i pokazuje češko društvo u vrijeme komunističke ere i Praškog proljeća.

Kunderin način pripovijedanja i njegov stil pisanja nešto su posebno. Ne samo da je pun predivnih misli i iznenađujućih metafora, već je u stanju i u jako kratkim poglavljima te s jako malo dijaloga kroz cijelu knjigu držati čitatelja zainteresiranim. U pitanju je prepričavanje koje ne teče linearno, a neke stvari isprva saznajemo kroz druge likove, a onda kasnije iščekujemo da do tih događaja i dođe.

Ne mogu vam dovoljno dobro objasniti koliko je dobar Kunderin stil. Kako bi moja draga prijateljica (a ujedno i osoba koja me natjerala da pročitam knjigu) rekla, Kundera je pojam stila.

Englesku verziju nabavite na Book Depositoryu.

2. Tuđinka – Diana Gabaldon

Što biste učinili kada bi vaša budućnost zapravo bila u prošlosti?

Ova je knjiga (i njezini nastavci) neizostavan dio svake moje liste s preporukama. Ako ste ljubitelji povijesnih romana i ukomponirane ljubavne priče u nju, ova je priča sigurno za vas. Prati događanja u osamnaestom stoljeću u Škotskoj, a uključuje i putovanje kroz vrijeme, ponešto magije, likove i nadasve fantastične likove.

Pratimo priču o vojnoj medicinskoj sestri Claire Randall koja je neobjašnjivo prebačena iz 1945. u 1743. godinu gdje se nađe u smrtnoj opasnosti odmah po dolasku. Tamo je prisiljena udati se na Jamieja Frasera, kavalira i romantičnog škotskog ratnika. Međutim, Claire je rastrgana između života kojeg može izgraditi s Jamiem i svojeg života u budućnosti.

Sa svakom knjigom pojavljuju se novi, zanimljivi i iznenađujući zapleti – ja sam uživala u prvoj knjizi, ali druga me potpuno oborila s nogu. Po knjizi je snimljena i serija (svaka je knjiga jedna sezona) i toplo ju preporučujem – jako vjerno prati knjigu, a glumci su jednako fantastični kao i likovi. O da, jesam li spomenula da se pojavljuju zgodni Škoti?

Knjigu je objavio Algoritam (prvi dio), a više nastavaka je objavila Nova Knjiga. Na engleskom ih možete naručiti s Book Depositorya (nekoliko različitih izdanja).

3. Harry Potter – J.K. Rowling

Dobro, velike su šanse da ste ovaj serijal već pročitala, ali mene je jesen oduvijek asocirala na ovaj serijal. Iako postoje knjige koje volim puno više, s ovim sam serijalom odrasla i prirastao mi je srcu. Mislim da vam o njemu ne moram previše pisati. Ako volite fantasy, unatoč tome što vas možda na polici čeka još 10 knjiga koje niste pročitali – možete se, kao i ja, ponovo baciti na čitanje ovog serijala.

4. Nikad kraja kornjačama – John Green

Nikada nisam bila neki ogroman fan John Greena (iako mi se sviđaju njegove knjige), ali me ova oduševila i nadmašila moja očekivanja. Svakako mislim da je ovo najjača njegova knjiga do sada. Bavi se mentalnim problemima i prikazuje ih na jako specifičan, a u isto vrijeme realističan način. Bolest od koje glavna junakinja pati je jako vjerno prikazana, a knjiga je puna predivnih misli – uz to je i radnja napeta.

O čemu se točno radi?

Šesnaestogodišnja Aza nije imala ni najmanju namjeru baviti se misterijem odbjeglog milijunaša Russella Picketta, iako se još kao dijete družila s njegovim sinom i premda je za bogatim bjeguncem raspisana primamljiva nagrada od 100.000 dolara.

Aza nema vremena baviti se sličnim stvarima; epicentar njezinog svijeta su napadaji panike s kojima se svakodnevno bori i opsesivne misli koje ju poput spirale vuku na dno.
No, njezina najbolja i neustrašiva prijateljica Daisy izgara od želje upustiti se u istragu i uzeti taj novac. A kada Daisy nešto želi…

Knjigu je objavio Fokus (Hrvatska) i Urban Reads (Srbija). Na engleskom i nju, naravno, možete naći na Book Depositoryu nešto jeftinije i odabrati između mekog i tvrdog uveza.

5. Kafić na kraju svijeta – John Sterlecky

Kafić na kraju svijeta pripovijest je o smislu života te su autorove misli napisane u obliku dijaloga koji se događaju u spomenutom kafiću.

Mali café usred ničega postaje prijelomnica za Johna, marketinškog direktora koji živi u vječnoj žurbi. John se zapravo želi samo kratko odmoriti, ali na jelovniku uz dnevni meni pronalazi i tri pitanja:

“Zašto ste ovdje?

Bojite li se smrti?

Jeste li ispunjeni?”

Ta neobična pitanja probude Johnovu znatiželju pa on uz pomoć kuhara, konobarice i jedne gošće pokuša riješiti njihovu tajnu.

Pitanja o smislu života u mislima ga odvode iz njegova direktorskog ureda na havajsku obalu, pri čemu mijenja svoj stav prema životu i odnosima te spoznaje koliko čovjek može naučiti od mudre zelene morske kornjače. Njegovo se putovanje pretvara u putovanje u samoga sebe. Iznimno životno, duhovito i nadahnjujuće napisana knjiga.

Knjigu je kod nas objavio Egmont, a na engleskom se zove The Why Are You Here Cafe.

6. The Wish Granter – C. J. Redwine

Ovu sam knjigu nedavno spomenula u postu koji je govorio o knjigama baziranim na prepričavanju bajki, a ako niste pročitali taj post, ovdje ću ponoviti o čemu je riječ u ovoj knjizi.

Ova je priča inspirirana bajkom o Rumplestilskinu i zbog toga je na neki način drugačija od ostalih u ovoj listi, jer se ne može naći puno knjiga inspirirana upravo ovom bajkom.

Ova je knjiga drugi dio serijala pod nazivom Ravenspire, ali svaka se knjiga može čitati zasebno i veže ih jedino svijet u kojemu se nalaze.

Također, ovo je jedan od mojih favorita na ovome popisu. Likovi su smiješni i zanimljivi, a radnja intrigantna. Naš se Wish Granter javlja kao negativac u ovoj priči, dok ona prati Ari i Thada Glavan, blizance i kopilad kralja.

Njihov se svijet okrenuo naglavačke kada im je majka ubijena, a kraljevska obitelj je misteriozno umrla. Sada na prijestolju kraljevstva sjedi Thad, a ulice su odjednom pune nasilja koje on ne može zaustaviti.

Ari, koja je odrasla ignorirana od strane plemstva, nikada nije htjela biti prava princeza. A kada Thad naglo počne trenirati Ari da zauzme njegovo mjesto, shvaća da to što je njezin brat na prijestolju nije bila sudbina, već je sklopio dogovor s Wish Granterom imena Alistar Teague koji je prevario Thada koji je prodao svoju dušu i sigurnost svoga naroda za krunu.

Zbog toga Ari za pomoć traži novog čuvara oružja, Sebastiana Vaughna, koji će ju naučiti kako da se bori s Teaguom. Sa tajnama povezanim s Teaguovom mrežom kriminala, možda je upravo Sebastian taj koji može pronaći njegove slabosti, spašavajući Ari i njenoga brata.

Ali, Teague je nemilosrdan i spreman uništiti bilo koga tko se usudi stati na njegov put. A ako ga Ari pokuša nadmašiti, može izgubiti Sebastiana, brata… i vlastitu dušu.

Nažalost, ova knjiga još nije prevedena, ali i nju se jeftino može nabaviti preko Book Depositorya.

7. A Court of Thorns and Roses (serijal) – Sarah J. Maas

Da, opet ju preporučujem. Gotovo vas molim da ju pročitate svaki put kada objavim nešto o njoj. Moram s nekim pričati o ovim knjigama, obavezno. Ako volite fantastiku, priču o Ljepotici i zvijeri, odličan world-building, fantastične likove i jako puno zapleta, vjerujem da će vam se svidjeti.

Ne želim se potpuno ponavljati pa, ako vas zanima moje mišljenje o prvoj knjizi ili serijalu, pročitajte recenzije na mom blogu.

Nadam se da će ju netko prevesti kod nas i užasno se radujem tome. Do tada, možete ju na engleskom pronaći u tvrdom i mekom uvezu ili kupiti cijeli serijal odjednom.

8. Okidač boje pepela

Jer #čitajmodomaće, a i moram i sebe nekad promovirati.

O čemu se radi u knjizi?

Jedna tiha noć, jedan pucanj pištolja i nekoliko vrisaka bili su dovoljni da promjene čitav njen život.

June Aldred imala je jedanaest kada su joj roditelji ubijeni i kada je poput trofeja odvučena od svega što joj je ikada bilo poznato te prisiljena živjeti upravo s onim ljudima koji su zaslužni za smrt jedinih osoba koje je ikada mogla zvati domom. Ulazi u svijet bandi, alkohola i slomljenih srca, a ubrzo joj postaje jasno da je jedni izlaz iz takvog života smrt.

Uz sve to, June razvija posebne sposobnosti pomoću kojih može vidjeti osjećaje drugih ljudi prikazane u obliku boja. Nakon toga ona podiže visok zid oko sebe, ali i najjači zid se slama pri pogledu na dečka s aurom boje duge.

Više o samoj knjizi te neke od recenzija možete pročitati na stranici.

Povezane objave