fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Interliber 2018 Book Haul

I ove sam se godine, sada već nekako tradicionalno, s dosta strpljenja i ne prevelikim budžetom, uputila na sajam knjiga.

S obzirom da knjige dosta kupujem tokom godine, nisam se planirala vratiti s gomilom knjiga koje neću stići pročitati, već sam odabrala neke koje sam već pročitala – i želim ih imati na polici – i još pokoju koja me zaintrigirala.

Na ovaj sajam već godinama idem (pogledajte i što sam uzela 2017.) više jer obožavam atmosferu samog sajma, nego zbog same kupovine i popusta (jer, budimo realni, koliko uštedim na knjigama, potrošim na put i hranu). Unatoč gužvama, naguravanju i svemu što dolazi u paketu s ovim sajmom, za mene je on svake godine jedno divno iskustvo.

Doma sam došla umorna i zadovoljna, a moja polica je obogaćena za još nekoliko knjiga. A što sam kupila pišem vam u nastavku.

1. Kingdom of Ash – Sarah J. Maas

Ovo je jedina knjiga za koju sam (iako sam imala popis) bila sigurna da ću ju kupiti. Pročitala sam ju tek nekoliko dana ranije i oduševila se.

Mogla bih vam pisati paragrafe i paragrafe o tome koliko obožavam ovu autoricu, sve što ona napiše te oba njezina serijala. Iako mi je onaj drugi draži, finale ovoga dugačkoga serijala (Prijestolje od stakla) sam dugo čekala – i Maas me ponovo oduševila.

S obzirom da je ovo posljednji dio serijala, ne želim vam pisati o čemu je riječ. Reći ću vam samo da me fascinira koliko se sama radnja promijenila kroz ove knjige, dok u mnogim drugim serijalima prvi dio postavi ton koji će se provlačiti kroz nastavke. Kod Sarah to nema i niti jedana nastavak nije dosadan niti već viđen, barem ga ja takvim ne smatram.

Naravno, recenzija knjige dolazi uskoro, jednom kada se dojmovi slegnu.

Knjigu sam kupila na štandu Znanja, gdje su bile razne knjige na engleskom jeziku.

2. Catwoman: Soulstealer – Sarah J. Maas

Još jedna knjiga koju sam već pročitala, a htjela sam ju imati. I ovu je knjigu napisala Sarah J. Maas, a dio je serijala pod nazivom DC icons. Svaka od knjiga u ovom serijalu može se čitati odvojeno, prati jednog lika iz DC stripova i napisan je od drugog autora. Nakon ove, ja svakako planiram nabaviti i ostale.

Priče o superjunacima uvijek sam obožavala (iako, moram priznati, Marvel više nego DC), a još kada sam vidjela da je Maas autorica – jedva sam dočekala daju pročitam. Naravno, ni ona me nije razočarala.

Knjiga prati Selinu Kyle, Catwoman, koja se vraća u Gotham nakon dvije godine i predstavlja se kao bogatašica Holly Vanderhees te zajedno s Poison Ivy i Harley Quinn stvara kaos. S Batmanom izvan grada i Batwingom koji je ostao da obrani grad, Gotham se čini zreo za preuzimanje.

Priča je napeta i uzbudljiva te pomalo iznenađujuća, a glavna je junakinja vatrena i jaka poput svih junakinja koje ova autorica stvori.

I ova je knjiga kupljena na štandu Znanja.

3. Nikad kraja kornjačama – John Green

Posljednja od knjiga na ovoj listi koju sam već pročitala te vam mogu preporučiti. Nikad kraja kornjačama po meni je uvjerljivo najjača Greenova knjiga dosad. Nikada ga nisam pretjerano voljela (iako su mi drage njegove knjige), ali ova definitivno ulazi u moje favorite ove godine.

Kroz veo misterije i ljubavnu priču, Green nam zapravo prikazuje djevojku koja pati od mentalne bolesti i, po meni, vrlo vjerno prikazuje sve misli koje joj prolaze kroz glavu – koje, možda, racionalno nemaju smisla, ali pokazuje upravo to – da mentalne bolesti nemaju uvijek smisla, da se ponekad sve može činiti savršeno, ali u našoj glavi i dalje nije.

Azini „dijalozi“ sama sa sobom, njezine misli o svijetu oko nas i njezine rasprave sa Davisom po meni su svakako vrijedne čitanja, a ovo je još jedna knjiga o kojoj ću vam uskoro napisati i nešto više.

Knjiga je bila za kupiti i na engleskome jeziku, ali puno mi se više svidjelo ovo Fokusovo izdanje te sam uzela njega. Fokus je imao i akciju – svaka je peta knjiga bila dobitna i mogla se osvojiti majica. Nažalost, ja nisam bila te sreće, ali bitno je da napokon imam ovu knjigu.

4.  Idi, postavi stražara – Harper Lee

Ovu sam knjigu kupila impulzivno i nije mi bila u planu, a s obzirom da imam nekoliko knjiga na redu prije, morati će pričekati, ali i nju jedva čekam pročitati.

U njemu se junakinja autoričina romana Ubiti pricu rugalicu, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Dvadeset šest joj je godina i vraća se iz New Yorka u svoj rodni gradić Maycomb kako bi posjetila svojeg ostarjelog oca, odvjetnika Atticusa. Naviru sjećanja na uzbudljivo i neobuzdano djetinjstvo, izranjaju likovi iz Ptice rugalice, ali Jean Louise, sada mlada žena, s naporom se nosi s turbulentnim promjenama novog vremena, s uznemirujućim istinama o svojoj obitelji, gradu i bliskim joj osobama, teško prihvaća gubitak vlastitih iluzija iz djetinjstva kao i posljedice promjena u odnosu prema crncima i ljudskim pravima koje su zahvatile američki Jug.

Knjigu sam kupila na štandu Znanja.

5. Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom – Katarina Bivald

Priznajem, naslovnica i naslov su me dobili, a zatim i opis na poleđini:

Sara ima 28 godina i nikad nije bila izvan Švedske, osim putujući uz pomoć knjiga. Nakon gubitka posla u knjižari odluči prihvatiti poziv svoje prijateljice Amy, starije Amerikanke s kojom se dopisuje o knjigama, da je posjeti. Čim stigne u Broken Wheel, u američkoj saveznoj državi Iowi, doznaje da je Amy mrtva, a da bi ona trebala provesti, sama samcata, tri mjeseca u mjestu u kojem žive osebujni stanovnici, nenavikli na strance, a kamoli turiste. U gradiću – koji na prvi pogled izgleda nepopravljivo – ljudi su koje je upoznala kroz Amyna pisma: siroti George, neustrašiva Grace, uštogljena Caroline i Amyn obožavani nećak – Tom.

Sara vrlo brzo shvati da nije sama, ali i da njezinim novim sugrađanima očajnički treba doza avanture, malo self-helpa, a možda i mrvica romanse. Ukratko, Sara shvati da im je potrebna – knjižara.

Knjigu sam kupila na štandu Profila, a planiram ju pročitati uskoro.

6. Ona koja čeka – Daniel Polansky

Posljednja, ali ne manje bitna knjiga koju sam uzela. Sjećam se da sam ovu knjigu gledala i prošle godine, ali tek sada sam ju uzela u ruke i pročitala opis.

Ipak, tek sada kada vam ovo pišem, shvaćam da je ovo zapravo treći dio, a ne prvi kako sam mislila. (Pokraj te knjige nalazila se i knjiga Sutra neće doći, na kojoj je, ako se ne varam, pisalo da je drugi dio serijala Grad sjena, pa sam pretpostavila da je ovo prvi.)

Osim što me pomalo podsjetio na priču na kojoj i sama radim, opis me zaintrigirao te sam ju odlučila uzeti bez daljnjeg istraživanja, tako da izgleda da će ova knjiga sačekati da kupim prva dva dijela.

Kao mlad čovjek, Warden je bio vrlo cijenjeni agent u službi zlokobne Crne kuće i proveo velik dio života za nju obavljajući strašna djela. Danas, već ostario i umoran, iako još uvijek jako utjecajan u mračnim krugovima podzemlja Grada sjene, svjestan je da se Grad mijenja brže nego što ga on može kontrolirati. Dok grabežljivci kruže oko njega, zna da mora što prije otići iz Grada, no ne prije nego se obračuna sa svojom mračnom prošlosti. Bolnica puna izgubljenih umova, urota protiv korumpiranog novog kralja i geto pun lopova i ubojica stoji između Wardena i njegovih tankih izgleda za budućnost. A iza svih njih stoji osoba čiju izdaju nije nikad očekivao. Osoba koja ga je ostavila slomljenog i ogorčenog. Jedina žena koju je ikad volio. Ona Koja Čeka Iza Svih Stvari.

I ovu sam knjigu uzela na štandu Znanja.

Možda ih nije puno, ali kao što sam rekla, ja sam zadovoljna i jedva ih čekam pročitati. Kao što vidite, birala sam knjige raznih žanrova jer mnoge i volim čitati, a nadam se da ste i vi u preporukama  pronašli nešto za sebe.

 

Povezane objave