fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Zašto više nikada neću kupiti knjigu u pretprodaji (Book Depository)

Za one koji ne znaju, Book Depository je online platforma s knjigama (uglavnom na engleskom jeziku, ali ima i drugih) koje se mogu naručiti diljem svijeta s besplatnom poštarinom. S obzirom da volim čitati knjige na engleskom, imati ogroman izbor knjiga i relativno brzu dostavu (u pravilu tjedan ili dva, što je meni sasvim solidno za knjige koje se šalju izvana), ovo je meni jedna od dražih metoda da naručujem knjige.

Naravno, tko ne voli otići u knjižaru, uzimati jednu za drugom knjigom i čitati sadržaje? Koliko god mi je to drago, nekada mi je jednostavno lakše samo otvoriti nekoliko kartica i kliknuti „kupi“, posebno ako već znam koju knjigu želim i ne moram ju tražiti. Također, ovo mi pruža mogućnost da usporedim puno više knjiga u puno manje vremena (i znate, bez da me osobe koje rade u knjižari čudno gledaju jer evo već dva sata probirem po knjigama) i ponuda je ipak puno veća nego kod nas.

No, ako je sve tako divno i krasno, zašto je onda naslov ovakav kakav je? Iskustva s ovom online knjižarom kod mene su uglavnom bila pozitivna, ali vama koji razmišljate da naručite nešto s ove ili sličnih stranica želim napisati malo detaljniji osvrt (dobro, naslov je bio malo „clickbait“, pa što sad?)

Znači, naručivanje je poprilično lagano. Treba vam Paypal ili jednostavno kartica (sve je potpuno sigurno i podatci su vam zaštićeni). U nekoliko klikova naručili ste knjigu koja se šalje u 2-3 radna dana, a trebala bi stići 5-8 dana nakon toga. Meni se jako često dogodilo da je knjiga poslana već idući dan, a tri ili četiri dana nakon toga već je bila kod mene. Da, i dalje puno više nego da samo odete u knjižaru i kupite, ali većina knjiga koje sam od tamo naručila su knjige kojih kod nas uopće nema za kupiti.

Nekoliko puta mi se, ipak, dogodilo da knjiga nije došla dulje od roka u kojemu je trebala. Book Depository je što se toga tiče i dalje korektan jer kada bih im poslala mail i pitala gdje je knjiga, oni bi mi poslali zamjensku kopiju koja bi došla vrlo brzo (a često bih onda dobila dvije knjige jer bi se ova prva nekim čudom pojavila). Iskreno, mislim da je ovdje više problem s našom poštom nego s ovom platformom.

S pretprodajama je druga stvar. U pitanju su knjige koje još nisu izašle, pa ih već nekoliko mjeseci ranije možete naručiti. Određen je točan datum kada knjiga izlazi i ideja je da toga dana knjiga bude pred vašim vratima. Novce vam, naravno, uzmu čim ju naručite iako knjiga još nije izašla, a ako imate sreće (odnosno živite u državi koja je malo veća) onda će vam knjiga doći možda i dan dva prije nego treba izaći.

Tako sam ja još u ožujku naručila knjigu koja treba izaći prvog svibnja. Platila sam ju 10 eura što je, navodno, bio popust ako naručite u pretprodaji. Znala sam odmah da mi knjiga neće biti na vratima prvog svibnja (jer, Hrvatska), ali očekivala sam da će ju barem poslati toga dana nakon što ju zaprime. Kada vam pošalju knjigu, dobijete potvrdni mail. I ja sam ga tako čekala… čekala… i došao je, petnaestog svibnja! Tada je knjiga već dva tjedna bila dostupna za naručiti i to po nižoj cijeni (7 eura). Dakle, bolje bih prošla da sam ju naručila negdje oko prvog petog jer bih jeftinije platila, a vjerojatno bi mi ju i ranije poslali.

Pitala sam ih zašto je tako i objasnili su mi da imaju ograničen broj kopija (što nema smisla jer su točno znali koliko je ljudi već naručilo knjige). I da je tu bio kraj, ne bi bilo nekih problema s moje strane. Knjiga je trebala doći najviše osam dana nakon toga. Međutim, ovo vam pišem četvrtog lipnja i knjiga još nije kod mene. U međuvremenu sam ju već vidjela kod nas u knjižari, što me šokiralo jer bih na kraju ranije imala knjigu da sam ju kupila kod nas nego naručila dva mjeseca ranije. (Malena digresija, ali Znanje stvarno zna imati dosta tih engleskih knjiga što je super alternativa ako volite čitati na engleskom, a ne volite naručivati online, iako je izbor i dalje manji).

Prije nekoliko dana poslala sam im mail na što su mi oni poslali drugi primjerak kojeg još čekam. Eto, držite mi fige da mi nakon svega ovoga barem ponovo dođu dva komada.

Povezane objave