fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Sve lijepe naslovnice nalik su jedna na drugu. Svaka ružna naslovnica ružna je na svoj način.

YA naslovnice

Ova izjava nije potpuno istinita i naslov je malčice click-bait, ali “Naslovnice koje su jako slične jedna drugoj” zvučalo mi je dosadno.

Već se neko vrijeme bavim web i grafičkim dizajnom, a i prije toga me uvijek zanimao. Priznajem, slaba sam na predivne naslovnice! Naslov je ovakav kakav je (iako ne planiram govoriti o ružnim naslovnicama, o tome sam malo već i pisala) zato što vjerujem da svaka dobra naslovnica slijedi barem neka načela dobrog dizajna – važan je odabir fonta, način na koji boje idu jedna uz drugu, način na koji su elementi posloženi, itd.

Također, i naslovnice prate trendove, zbog čega smo prije nekoliko godina imali hrpu tamnokosih djevojaka obučenih u crno na naslovnica romana poput Pali anđeo i većina je YA knjiga imala dosta mračne naslovnice i slično, a zbog čega sada imamo hrpu ilustriranih naslovnica, naslovnica s fokusom na fontove, i slično. Svaki žanr također ima neke svoje odrednice koje uglavnom prati, što je i logično jer je cilj izdavača i autora privuči osobe koje zanima taj žanr – i koji će na prvi pogled pretpostaviti da je riječ o knjizi koja bi ih mogla zanimati.

Naravno, s ovime nisam otkrila toplu vodu, svi to sigurno znate i već ste primjetili, ali izdvojila sam nekoliko naslovnica koje su meni dosta slične – neke manje, a neke više – ili jednostavno prate isti obrazac.

1. Fantastika

Slični fontovi, uglavnom tamnije boje, često prevladavanje zlatne pa i slična konstrukcija naziva vidljiva je u mnogim romanima fantastike. Ovu objavu pišem upravo zato što sam jako dugo upravo zbog sličnosti ovih prvih naslovnica vjerovala da je The City of Brass dio serijala Rebel of the Sands.

A primjera ima još.

Česta je i uporaba nekog bitnog simbola iz romana ili je font jako sličan. Mogi imaju i zlatnu ili srebrnu teksturu (koja može biti predivna, a može izgledati i užasno, što stvarno ovisi o dizajneru).

2. Suvremeni YA romani

Romani navedeni ovdje nisu nužno jako slični, već uglavnom koriste iste principe.

3. Još koji nasumični primjer

I da, osim što su naslovnice vrlo često vrlo slične, slični su naravno i sami nazivi i radnja, a i o tome sam već davno pisala.

Imate li i vi primjera?

Povezane objave