fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Cruel Beauty

Ovu vam recenziju planiram napisati već duže vrijeme, ali nikako da je došla na red (a i sama količina pročitanih knjiga ovaj mjesec znatno se smanjila zbog ispita na fakultetu koji se, napokon, približavaju kraju pa hvatam komadiće vremena za ono što najviše volim raditi).

Cruel Beauty je Young Adult Fantasy/Romance (u zadnje vrijeme čitam puno ovakvih) i još je jedna knjiga koja prepričava Ljepoticu i Zvijer na novi način. Da, odlučila sam ju pročitati nakon serijala A Court of Thorns and Roses (čuli ste od mene o njemu i previše puta) jer je i to počelo kao prepričavanje ove bajke, a kada sam naručila ovu knjigu još sam bila pod dojmom nakon prve i htjela sam nešto slično.

Utemeljena na poznatoj bajci, ovo je ljubavna priča o našim najdubljim željama i njihovoj moći da promjene našu sudbinu;

Od rođenja, Nyx je zaručena za zlog vladara njena kraljevstva zbog budalaste pogodbe koju je njezin otac davno sklopio. Zbog toga, ona od rođenja trenira da ga ubije.

S obzirom da nikada nije dobila izbor da odabere vlastitu sudbinu, Nyx prezire svoju obitelj jer ju nikada nije pokušala spasiti. Na svoj sedamnaesti rođendan tako napušta sve što je ikada znala kako bi se udala za moćnog i besmrtnog Ignifexa. Njezin plan? Zavesti ga, uništiti njegov magični dvorac i razbiti kletvu staru devetsto godina.

Međutim, Ignifex nije ono što je Nyx očekivala. Osjeća neobičnu privrženost  prema njemu, a njegov ju dvorac – labirint magičnih soba – očara.

Dok Nyx pokušava naći način da oslobodi svoju domovinu otkrivajući Ignifexove tajne, on ju sve više privlači. Međutim, čak i kada bi doista mogla voljeti svog zakletog neprijatelja, kako da odbaci dužnost da ga ubije? Vremena nestaje, a Nxy mora odlučiti što je bitnije: budućnost njena kraljevstva ili muškarac kojeg nikada nije trebala voljeti.

Priča ima sve što ljubitelji ovog žanra vole – zanimljive likove, intrigantnu priču, nešto čarolije i nešto misterije. Uz sve to, zanimljivo je pratiti preokret svima nam poznate bajke (dobro, ja stvarno obožavam čitati prerade starijih priča) i samu ideju da Ljepotica sada postaje ona okrutna, dok Zvijer zapravo i nije zapravo Zvijer.

Priča se igra s odnosom između dužnosti i srca što je još jedna vrlo nam poznata tema koja je ovdje dobro prikazana. Početak mi se iznimno svidio – što me šokirao, jer najčešće mi uvodi u knjige budu poprilično dosadni. U ovoj je, barem meni, taj uvodni dio bio i najdraži jer je odisao misterijom još od prvih rečenica.

Jedina stvar za koju mogu reći da mi se u ovoj knjizi nije baš svidjela je sama kemija između Ignifexa i Nyx jer mi se činila malo ubrzana i forsirana, odnosno ja osobno nisam shvatila zbog čega se točno on njoj odjednom toliko svidio i obratno (možda mi je nedostajalo nekoliko scena između njih prije toga, ne znam). Nedostajalo mi je tako neke veće emocije i, premda likovi jesu zanimljivi, ne mogu reći da su mi jako posebni, da sam se povezala s njima ili da mi je bilo naročito stalo do toga što će se dogoditi s njihovom vezom.

„Volim te“, rekao je. „Volim te više nego bilo koje drugo stvorenje; jer si okrutna, nježna i živa.“

Htjela bih spomenuti i usporedbu s drugom knjigom koja se bavi prepričavanjem ove bajke (pogađate?) – A Court of Thorns and Roses.

Zanimljivo je što obje priče prepričavaju istu bajku, ali na potpuno drugačiji način te ne bih našla gotovo nikakvu poveznicu između njih da ne znam da ih ova priča veže i da ne nalazim detalje iz te priče iz obje. Svaka je priča na svoj poseban način obradila ovu bajku i kod mene je Mass (A Court of Thorns and Roses) to odradila nešto jače i likovi su joj bili uvjerljiviji – posebno u nastavcima (dobro, oni više nisu povezani uz ovu bajku).

Ipak, ovu bih vam knjigu svakako preporučila. Autorica je kreativno pomiješala grčku mitologiju s svijetom iz bajke. Opisi su na mjestu, stil nije previše nakićen, ali je i dalje vrlo lijep i teče glatko. Unatoč svim nedostatcima koje mogu naći ja o njima nisam razmišljala dok sam čitala nego sam stvarno uživala u svakoj rečenici ove napete priče i samo okretala stranicu za stranicom. Unatoč nekim nedostatcima, ova me priča uvukla u svoj svijet onako kako najviše volim – tako da sam se izgubila u njoj.

Povezane objave