fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Usporedba online knjižara

Kada sam bila mlađa, ovisila sam o našim izdavačima i knjižarama da objave i prevedu nastavke knjiga koje sam željela pročitati. Često bi to značilo po godinu dana čekanja, a nerijetko serijali ne bi bili ni prevedeni do kraja. Kada sam počela čitati knjige na engleskom čekanje nastavaka mi je bilo znatno olakšano i što se novijih serijala tiče, sve se više prebacujem na čitanje na engleskom. Osim što prije mogu pročitati, čitanje u originalu mi je draže.

Ipak, količina knjiga na stranom jeziku koje možemo kupiti kod nas je također ograničenja. Knjižare poput Znanja i Hoću knjigu imaju dobru ponudu, ali za vas kojima ni to nije dosta, želim vam dati usporedbu nekoliko online knjižara s kojih sam ja naručivala i za koje sam čula.

Naspram knjižara, ovdje imate gotovo neograničen izbor i ne postoji knjiga koju nisam mogla naći za naručiti na internetu. Neke također nude i online knjige za kupiti po pristupačnim cijenama, što je isto dobra stvar za one koji vole tako čitati (uključujući i mene kada sam na putu, u busu ili negdje gdje mi je lakše upaliti mobitel).

Dakle, bez daljnjeg duljenja, ovo su neke od najpoznatijih Internet stranica s kojih možete naručiti knjige na engleskom (i često mnogim drugim stranim jezicima):

1. Amazon

Amazon je jedna od najvećih kompanija na svijetu i sve više i više stvari možete naručiti od tamo te sve više toga postaje pristupačno i za naručiti kod nas bez plaćanja ogromne poštarine. Osim što nudi odjeću, razne kućne potrepštine, nakit i slično, Amazon je poznat po tome što prodaje knjige. Tamo možete naručiti knjige tiskane preko CreateSpacea, ali i mnoge druge.

Za većinu knjiga imate barem dvije opcije, Kindle (online verzija) i paperback (meki uvez). Ako kupite Kindle verziju, knjiga se automatski skida u Kindle mobilnu aplikaciju koju možete besplatno instalirati ili na vaš Kindle uređaj ako ga imate. Paperback verzija se šalje i možete birati između tri vrste poštarine. Najjeftinijoj je rok dostave mjesec dana, ali najčešće knjiga dođe ranije. Neke knjige imaju i Hardcover verziju (tvrdi uvez), kao i Audible. Ovo zadnje još nisam isprobala jer preferiram čitati knjige, ali slušanje knjiga postaje sve popularnije, a i praktično je jer se knjiga u audio obliku skida na vaš uređaj te ju možete pustiti i slušati dok radite nešto ili putujete.

Također imate i opciju da zavirite u knjigu, odnosno da pročitate otprilike jedno poglavlje da vidite sviđa li vam se knjiga prije nego naručite.

Poštarina, kao što sam rekla, nije besplatna i najjeftinija iznosi oko $5. To je cijena poštarine za jednu knjigu, a poštarina se povećava sa svakom knjigom koju naručite pa će vas tako poštarina za dvije knjige izaći 7-9 dolara. Unatoč tome, knjige su relativno jeftine te su cijene čak i uz poštarinu solidne.

2. Book Depository

O ovoj sam online knjižari i njihovim pretprodaja pisala nedavno na blogu. Book Depository je, za razliku od Amazona, fokusiran samo na knjige i poštarina je besplatna za sve države.  Međutim, cijena same knjige je nešto skuplja te vas na kraju izađe otprilike jednako kao kada naručujete s Amazona i platite poštarinu.

Po meni je najbitnija razlika između ove dvije knjižare to što Book Depository šalje preko lokalne pošte, a Amazon preko DPDa, UPSa i sličnih poduzeća. Tu je zato Amazon puno pouzdaniji, barem što se mog iskustva tiče, jer mi se već nekoliko puta dogodilo da mi se pošiljka izgubila kada sam naručila s Book Depository-a i morali su mi slati novu knjigu (naravno, to nisu naplatili, ali umjesto dva tjedna čekala sam četiri i više). Isto tako, s lokalnom poštom se često dogodi da vam samo ostave papirić i sami morate ići po svoj paket.

Ako birate s koje ćete od ove prve dvije stranice, predlažem vam da usporedite cijene na obje stranice jer ponekad je jeftinije na jednoj, a ponekad na drugoj (ovisi o knjizi). Ja sam se do sada držala Book Depository-a jer sam navikla, ali planiram priječi na Amazon upravo zbog ovih slučajeva zagubljenih paketa (što ne znači da se Amazonu to ne događa, samo ja još nisam imala takvo iskustvo).

3. Barnes and Noble

O ovoj knjižari nemam puno za reći jer funkcionira na način sličan kao Book Depository. Isto je specificirana samo na knjige te možete pročitati početak prije nego naručite. Ovdje se poštarina isto plaća te će vas u većini slučajeva vjerojatno ispasti za dolar ili dva skuplje nego na prve dvije, ali to isto ovisi o knjizi.

Zanimljiva je opcija koju su uveli pod nazivom Book Graph™ preko koje na zanimljiv način možete vidjeti knjige nalik onoj koju upravo gledate.

4.  Wordery

Još jedna stranica nalik na Book Depository. Za nju sam tek nedavno čula i s nje do sada nisam naručivala pa vam ne mogu dati osobno mišljenje, ali svi komentari koje sam čula bili su pozitivni.

Sve ove stranice dostavljaju internacionalno i imaju sličan izbor knjiga. S koje ćete naručiti najčešće ne igra veliku ulogu pa je moj prijedlog, kao što sam već i napomenula, da jednostavno usporedite cijene.

Ako naručujete s Book Depository-a, ne morate čekati da vam se nakupi knjiga koje želite pa da uštedite na poštarini zbog količine jer je besplatna i zato ga preporučujem kada planirate uzeti samo jednu knjigu. Ako naručujete više Amazon je možda bolja opcija jer, kao što sam već spomenula, Book Depository koristi lokalnu poštu, a knjige dolaze jedna po jedna. Često se dogodi da poštar samo ostavi papirić pa onda nekoliko puta morate ići do pošte i nazad pokupiti knjige.

Koju god da odaberete, ovakav način naručivanja knjiga danas je stvarno praktičan i izbor je ogroman.

Povezane objave