fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Šok od pada

„Reći ću vam što se dogodilo jer je to dobar način da vam predstavim svoga brata. Njegovo ime je Simon. Mislim da će vam se svidjeti. Zaista to mislim. No u roku od nekoliko stranica on će umrijeti. A nakon toga više nikad nije bio isti.“

Ovaj citat stoji na poleđini knjige i već su me te rečenice dobile, ali rijetko mi se dogodi da kupim knjigu na temelju nečeg tako kratkoga. Nisam se razočarala.

Knjiga je stvarno drugačija i posebna. Prati Matthewa Homesa koji se, kada je bio malen, sa svojim bratom išuljao iz vikendice, a vratio se bez brata. Deset godina nakon stravičnog događaja, Matthew još uvijek pokušava shvatiti što se dogodilo te noći; a uz to on tvrdi da je pronašao način da oživi svoga brata.

Međutim, ova je priča daleko od fantazije.

Teško je napisati dulji osvrt bez da vam upropastim doživljaje o knjizi, pa vam neću pričati više o radnji. Umjesto toga reći ću da je knjiga pisana fantastičnim stilom na kakvog ne nailazite svaki dan. Dosta je toga sakriveno od čitatelja do samoga kraja. Knjiga je uz to jako emotivna i brzo se čita – ja sam ju pročitala bez ikakve pauze, u jednome danu.

Uz sve to, prepuna je divnih misli rečenih na poseban način, čak i kada je u pitanju neka misao potpuno banalna. Autor se posvećuje i grafičkom oblikovanju knjige, pa tako imate nekoliko ilustracija ukomponirane u radnju i dijelove koji kao da su napisani pisaćom mašinom jer je i sam pripovjedač u tom trenutku tipkao preko nje. Tu odmah moram reći i da je pripovjedač užasno zanimljiv i približen nama, a dok čitate stvarno imate dojam kao da se baš taj lik obraća upravo vama.

Osim što je stil stvarno specifičan (a zbog toga mi se knjiga toliko i svidjela), sama je radnja zanimljiva i autor se bavi ozbiljnom temom. Ali, kao što sam rekla, o tome vam ne želim otkriti previše.

Knjigu sam čitala na engleskom, a kod nas ju možete kupiti u izdanju Profila.

„Neke se ludosti ne čine lude u početku. Ponekad će pristojno pokucati na vrata, a kada ih pustiš unutra, jednostavno će sjediti u kutu bez buke – i rasti.“

Početak romana možete pročitati ovdje.

Povezane objave