fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Pročitano u trećem mjesecu

Prva dva mjeseca ove godine nisam baš imala vremena za čitanje niti sam našla knjigu koja mi je dovoljno dugo držala pažnju. Ovaj sam mjesec pročitala neke dobre i neke manje dobre, a dajem vam kratko mišljenje o svakoj.

  1. Dvor trnja i ruža (A Court of Thorns and Roses) – tri knjige

Treći sam mjesec započela ovim romanima iskoristivši akciju od Znanja (2+1 gratis na strane naslove). Nisam imala neka velika očekivanja za ovu knjigu, ali onda me užasno iznenadila. Ako ste čitali moje prethodne postove već znate da mi se serijal jako svidio te odmah napominjem da su mi zbog toga dojmovi o nekim drugim romanima pročitanim ovaj mjesec malo slabiji.

Dvor trnja i ruža za sada ima tri dijela. Prvi dio prati mladu djevojku Feyre koja lovi kako bi prehranila obitelj, a nakon jednom prilikom ubije vuka, na njezinim se vratima pojavljuje zvijer koja zahtjeva osvetu. Feyre je prisiljena napustiti ljudski svijet i sa zvijeri otići u Prythian, zemlju u kojoj žive vilenjaci, magična i besmrtna bića.

Ali, kada bih vam barem mogla reći više o nastavcima, a bez da pokvarim doživljaj!

Ove romane krase fantastični likovi, neočekivani zapleti, odlična gradnja svijeta i uz to sve se (posebno u drugom romanu) bavi ozbiljnim problemima o kojima bi se dalo puno raspravljati.

Teško mi je dojmove o ovim knjigama staviti u samo nekoliko paragrafa jer zaslužuju cijeli esej. Ako želite pročitati malo više o njima, na blogu imate moju recenziju prve knjige i recenziju serijala.

  1. Stakleni mač (Glass Sword)

Ovaj je roman drugi nastavak Grimizne kraljice (Red Queen). Iako ne mogu reći da je bio loš, mogu reći da mi se prvi ipak više svidio.

Moram priznati da mi je nedostajalo nešto, a ni sama nisam sigurna što – radnja je tekla glatko, ali nisam osjećala prevelike emocije prema likovima ili događajima i čitala sam ovaj roman isprekidano i kroz nekoliko faza jer nije dovoljno dugo zadržavao moju pažnju. Opet, možda je to jer su me se likovi iz Dvora trnja i ruža toliko dojmili da su mi se ovi naspram njih jednostavno činili isprazni.

Naravno, to ne znači da je loš i serijal mi se za sada sviđa, a čeka me i treći nastavak te zbirka kratkih priča, za koje sam čula da su puno bolji.

  1. #Šefica (#Girlboss)

Ova je knjiga nešto drugačije od stvari koje inače čitam i samim time i osvježavajuće. U pitanju nije roman, već neka vrsta autobiografije uz savjete ženama koje žele otvoriti vlastiti posao.

https://www.instagram.com/p/BgMUBd7D3xI/?hl=hr&taken-by=_andreatomic

Ne mogu reći da se u knjizi nalazi nešto revolucionarno, ali naći ćete hrpu motivacijskih savjeta i jednu zanimljivu, inspirativnu priču. Kako se ne bih ponavljala, reći ću vam samo da i ovu knjigu imate na mom blogu.

  1. Oholi princ (The Cruel Prince)

Ova knjiga je pokupila jako dobre ocjene na Goodreadsu i pročitala sam o njoj samo riječi hvale, ali iskreno, ne mogu reći da mi se svidjela. Možda je to zato što sam ju krenula čitati nakon Dvora trnja i ruža upravo zato što je tematika na neki način slična (barem što se tiče smještaja u vilenjački svijet), ali sam se razočarala.

Glavnoj je junakinji, Jude, vilenjak ubio roditelje te ona i njezine dvije sestre odlaze živjeti u vilenjački svijet. Tamo se ona očajnički želi uklopiti u njihovo društvo i biti poput njih, iako su oni besmrtni, a ona je samo smrtnica koju vilenjaci gledaju s visoka. Vilenjak koji joj je ubio roditelje i ona imaju gotovo odnos oca i kćeri, što je prva stvar koja mi nije odgovarala.

Tu dolazi naš Oholi princ, Cardan, koji provodi dane maltretirajući Jude. To je, kasnije, naravno, na neki način i objašnjeno, ali ja nisam našla ni jedan razlog da mi se i jedan od likova svidi.

Imala sam dojam da je ovo tipična priča o problemima neke srednjoškolke, samo smještena u vilenjački svijet. Stil pisanja mi se uopće nije svidio, a ni jedan lik mi se nije činio nešto dublje okarakteriziran te mi je dosta toga bilo malo nelogično.

Da ne bude da za ovu knjigu imam samo loše riječi, pred kraj je stvarno postalo malo zanimljivije. Možda sam jednostavno previše očekivala nakon silnih komentara.

Ako vas ipak zanima i mislite da bi vam se svidjela (a mnogima stvarno je), Publik Praktikum ju prevodi.

  1. Šok od pada (The Shock of the Fall)

„Reći ću vam što se dogodilo jer je to dobar način da vam predstavim svoga brata. Njegovo ime je Simon. Mislim da će vam se svidjeti. Zaista to mislim. No u roku od nekoliko stranica on će umrijeti. A nakon toga više nikad nije bio isti.“

Ovaj citat stoji na poleđini knjige i već su me te rečenice dobile, ali rijetko mi se dogodi da kupim knjigu na temelju nečeg tako kratkoga. Nisam se razočarala.

Knjiga je stvarno drugačija i posebna. To je prva knjiga koju sam pročitala nakon Dvora trnja i ruža, a da bih ju stvarno preporučila baš svima. Ne mogu vam pričati previše o radnji, jer tada bih vam upropastila doživljaje.

Umjesto toga reći ću da je knjiga pisana fantastičnim stilom na kakvog ne nailazite svaki dan. Dosta je toga sakriveno od čitatelja do samoga kraja. Knjiga je uz to jako emotivna i brzo se čita – ja sam ju pročitala bez ikakve pauze, u jednome danu.

  1. The Assasin’s blade

Ova knjiga radnjom prethodi serijalu Prijestolje od stakla (Throne of Glass) autorice Sarah J. Mass. ali kako ga nisam pročitala onda, odlučila sam ga pročitati sada.

To je zapravo zbirka od nekoliko kratkih priča povezanih radnjom i koliko znam, napisana je nakon prvih nekoliko knjiga iz serijala, iako radnja prethodi. Sada mi je žao što ju nisam pročitala prije jer bi mi puno jasnije objasnilo neke stvari u Prijestolju od stakla, ali ne morate pročitati ove zbirke da bi mogli pročitati Prijestolje.

Caelenu Sardothien je najozloglašenija ubojica u Adarlanu te je odana svome gospodaru, Arobynnu Hamelu. Međutim, Caelena vjeruje jedino jednom od svojih „kolega“, Samu. Ove kratke priče prate pet njezinih misija, od odlaska na udaljene otoke do borbi za oslobađanje robova. Međutim, Caelena time ne sluša Arobynnove naredbe te time stavlja i sebe i Sama u opasnost…

Sarah J. Mass me do sada nije razočarala, iako ona ima i puno boljih romana. Međutim, i ovaj stvarno svima preporučujem, baš kao i cijeli serijal.

Kada bih ovaj post skratila u jednu rečenicu, to bi bila ova: Dvor trnja i ruža je bio toliko fantastičan da sam imala malo lošije mišljenje o svim ostalim knjigama. Druga rečenica bi bila; Nemojte zbog toga misliti da su ove druge loše, jer većina njih mi se stvarno svidjela, a sigurna sam da će i vama.

Iduće na listi odnosno knjige koje nisam stigla pročitati ovaj mjesec su svakako Bejla Drine Steinberg te King’s Cage, nastavak Grimizne kraljice i još mnoge druge. Uskoro se javljam s novim recenzijama.

Povezane objave