fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Što pročitati ovaj mjesec?

Dosta vas vjerojatno već ima povelike popise knjiga za pročitati ovaj mjesec, ali dopustite mi da vam dodam još koju na listu. Ovo su samo neke od knjiga u kojima sam ja uživala u prethodnome mjesecu. Nikada nisam bila dobra u pisanju osvrta, ali dajem vam i kratke osvrte na ove romane (bez spoilera, naravno).

1. Tuđinka – Diana Gabaldon

Da, ovo je serijal koji ću iznova i iznova preporučiti i koji ću iznova i iznova čitati. Ovoga sam ga puta pročitala prevedenoga i, iako je prijevod dosta dobar, preporučila bih vam da pročitate na engleskom jeziku ako ste u mogućnosti. Zašto? Veliku ulogu u ovome romanu ima sama škotska kultura, a samim time i škotski naglasak koji se poprilično razlikuje od engleskog na kojeg smo navikli, bio britanski ili američki. Čitajući na engleskom približit ćete si svijet koji je autorica stvorila još više, a s njime i same likove.

Upravo sam se zbog ovog romana i njegovih nastavaka i zaljubila u škotsku kulturu koja me sve više i više oduševila svakom stranicom. Priča prati dva izmišljena lika, ali isto tako i stvarne, povijesne događaje i preporučujem joj svim ljubiteljima povijesnih romana s ljubavnom pričom. E da, jesam li zaboravila spomenuti da uključuje i putovanje kroz vrijeme?

P.S. Za one koji ne znaju, po ovoj knjizi postoji i snimljena jednako fantastična serija Outlander.

2. Točka nestajanja – Božana Ćosić

Ovo je knjiga koju sam već dugo vremena planirala pročitati, posebno nakon što sam pročitala drugi autoričin roman, Neosvojiva vriština. Nažalost, do sada nisam uhvatila dovoljno vremena. Kada sam napokon počela čitati, završila sam ju u jednom popodnevu. Iako inače i nisam veliki obožavatelj krimića, ovaj me roman natjerao da preispitam tu odluku i možda uzmem još neki krimić u ruke.

Autoričin stil je lagan i radnja samo teče kroz njega, što me se jako dojmilo jer je ipak riječ o krimiću kod kojega radnja ima glavnu ulogu, a uz nju i sami likovi čija je karakterizacija izvrsno napravljena. 

Autorica jako vješto vodi radnju i, u kombinaciji sa stilom pisanja, upravo zbog toga se roman tako lako čita. U potpunosti sam se uvukla u nju, potpuno se udaljila od svih tehnologija i ni jednom pogledala na sat. 

Sigurna sam da se u budućnosti mogu radovati mnogim knjigama ove autorice, a osobno bih voljela pročitati i nastavak Točke nestajanja, ili pak nešto sličnog žanra. Autoričin je stil vidljiv u oba njezina romana i fasciniralo me što se odlično snašla u dva drugačija žanra. Na njezinoj Facebook stranici možete naći još informacija iz citata iz njezinih dijela, njezine kratke priče, ali i najavu za novi roman kojeg već nestrpljivo čekam.

3. Nebo iznad neba – Karolina Obradović

Još jedan domaći roman koji svakako vrijedi staviti na listu “za pročitati” ove godine. Samo nekoliko rečenica na poleđini bilo je sasvim dovoljno da me uvuče u radnju ovoga romana.

Nebo iznad neba roman je koji i započinje misteriozno, a ta se misterija provlači cijelim romanom. Nora, za koju uskoro saznajemo da je bila manekenka, nađe se u tajanstvenom svijetu o kojemu mi, kao ni Nora, isprva ne saznajemo puno. Baš zbog toga nisam mogla prestati listati stranice.

Za mene je najjači dio ovoga romana bila sama karakterizacija glavne junakinje, točnije njezin razvoj kroz roman. Upoznajemo Noru kao taštu osobu s pomalo pogrešno poredanim prioritetima, a upravo zbog njih ona ne može poći nazad doma. Iako se Nora isprva odupire, ona na tom misterioznom mjestu uči toliko toga, te na posljetku i otvara oči.

Jako mi je drago što sam među prvima dobila priliku pročitati ovaj roman, a svima preporučujem da naprave isto. Uz to napominjem da je autorica objavila i dvije zbirke pjesama, od kojih sam ja pročitala noviju, Zagrljaj tišine. Ako ste ljubitelji poezije, svakako posjetite autoričinu Facebook stranicu i pronađite neke od njezinih pjesama – vjerujem  da će vam se svidjeti.

4. Obožavateljica – Rainbow Rowell

Ako ste čitali moj post o knjigama koje sam kupila na Interliberu, onda znate da je ovo jedna od njih. Ovaj sam roman držala na svome popisu već puno vremena, jer mi je drugi roman ove autorice, Eleanor i Park, i dalje jedan od najdražih. Autorica me ni ovoga puta nije razočarala.

Ako ste čitali Eleanor i Park, odmah vas moram upozoriti da ova priča nije poput te. Možda ne šalje toliko jaku poruku kao što njezin drugi roman šalje, ali bez obzira na to uživala sam čitajući ovu knjigu. Roman je emotivan, te prati djevojku koja dolazi na faks i uči živjeti. Naime, glavna junakinja, Cath, živi u svome svijetu fan fikcija i, iako je jako talentirana spisateljica, nikada nije pokušala napisati ništa originalno, već piše niz priča o likovima koji ne pripadaju njoj, a koji su joj užasno prirasli srcu. A onda se dogodi život i Cath postepeno shvaća da ne može zauvijek ostati zarobljena u tome svijetu i da ju čeka još puno toga.

Ovo je, kao Eleanor i Park, priča o prvim ljubavima i odrastanju, ali ovoga puta na puno drugačiji način. Ono što se meni posebno svidjelo je činjenica da je glavna junakinja i sama autorica, a kroz cijelu knjigu se provlači i druga priča – ona koju Cath piše. Priča je to o dva čarobnjaka, Simonu i Bazu, a ona me zaintrigirala toliko da sam nakon ovoga romana pročitala i autoričin roman Carry on, koji je upravo priča o ova dva čarobnjaka i nastala je nakon Obožavateljice.

5. P.S. Volim te

Ovo nije bio prvi put da sam pročitala ovaj roman; Čitala sam ga još prije mnogo godina i na hrvatskom jeziku. Bilo je zanimljivo čitati ga u originalu, a samim time su i autoričine riječi puno jače.

Ovo je, naravno, ljubavni roman. I to jedan od meni najdražih. Ako niste ljubitelji takvih, ovaj možete preskočiti, ali ja sam mu dala priliku, iako inače ne čitam previše čisto ljubavnih romana. Nisam pogriješila.

Roman je vrlo emotivan i tužan i to već od samog početka. Kako i ne bi bio, kada je sam početak radnje činjenica da muž glavne junakinje umre? Ona, nakon toga, počinje dobivati pisma koje joj je on napisao prije nego je umro i njima ju on uči da polako nastavi. Priča je puno više nego njezin kratki sadržaj, a po knjizi je snimljen i film. Iskreno, ovo je jedan od rijetkih slučajeva u kojima se, meni osobno, film svidio čak i više od knjige. On je još više emotivan, a glazba koja ga prati je predivna. Muž naše glavne junakinje bio je Irac, pa tako čujemo i mnoge irske pjesme koje dodaju samoj radnju. Pročitajte knjigu (ako već niste), a onda pogledajte film – nećete požaliti. Pa, možda malo (pripremite maramice).

Povezane objave