fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Recenzija: Caraval

“What happens beyond this gate may frighten or excite you, but don’t let any of it trick you. We will try to convince you it’s real, but all of it is a performance. A world built of make-believe. So while we want you to get swept away, be careful of being swept too far away. Dreams that come true can be beautiful, but they can also turn into nightmares when people won’t wake up.”

Jezik knjige: Engleski

Ocjena: 5/5

Dobro došli u magični svijet Caravala… ali pazite da se ne zanesete previše.

Ova knjiga prati Scarlett, djevojku koja nikada u svojem životu nije napustila maleni otok u kojem živi sa svojom sestrom Telom i nasilnim ocem, a kojoj je najveća želja vidjeti Caraval – magičnu priredbu koja se održava jednom godišnje, a o kojoj je slušala toliko puno. Riječ je o priredbi u kojoj se spajaju magija i realnost, te o igri u kojoj sudjeluju i sami gledatelji.

Ove godine Scarlett dobiva priliku napokon posjetiti Caraval – i to dobiva pozivnicu od Legende, čovjeka koji je pokrenuo Caraval. Međutim, njezino se putovanje iz snova uskoro pretvori u noćnu moru kada je njezina sestra oteta i kada saznaje da se ovogodišnji Caraval vrti oko nje – pobjednik je onaj koji prvi pronađe Telu, a zauzvrat dobiva što god poželi.

Iako ju upozoravaju da je sve što se događa u sklopu Caravala samo izvedba, Scarlett je uvučena u igru ljubavi, magije i slomljenih srca. Jer bio Caraval stvaran ili ne, ona mora pronaći svoju sestru prije nego završi peta noć, a s time se uništi i svaka mogućnost za njezinu budućnost daleko od njihova oca.

Nažalost, roman još uvijek nije preveden na hrvatski, ali u pripremi je na laguna.rs.

Ova me knjiga oduševila na više od jednog načina. Sama radnja knjige je originalna i dobro razvijena. Unatoč opisu koji je možda dao naslutiti da se sve vrti oko natjecanja, to nije istina. Umjesto toga knjiga se bazira na Scarlett i njezinu vlastitu potragu, tragove koje nalazi i borbu između sna i jave. Caraval je sam po sebi magično mjesto i, iako su gledatelji i igrači upozoreni da se radi samo o iluziji, sve što Scarlett vidi čini se itekako stvarno. Ona zna da si ne smije dopustiti da se uvuče u igru previše, jer bi zbog toga mogla izgubiti zdrav razum.

Ono što je kod ove knjige drugačije od mnogih je to što ona ne uvlači samo Scarlett u igru, već i sve nas. Autorica se poigrava s umovima svojih likova, ali i s umovima čitatelja. U većini knjiga odgovori na neka pitanja su očita i mi kao čitatelji ih često povežemo puno prije nego što sam lik to napravi, ali u ovoj knjizi sve smo saznavali u isto vrijeme kada i glavna junakinja. Kroz cijelu knjigu neke su se stvari toliko okrenule da više nisam mogla znati što je stvarno, a što nije. Svako je otkriće sa sobom nosilo novu tajnu, a kada sam bila sigurna da je nešto bila istina – često nije bila. Kraj je bio neizvjestan do posljednje stranice i obećavam vam – iznenadit će vas.

“She’d disappeared like a broken star, leaving the world untouched, save for the bits of missing light that no one would ever see again.”

Svaki je lik prikazan točno onoliko koliko je za radnju potrebno. Malo po malo saznajemo prošlost glavne junakinje, ali se i upoznajemo s nekim drugim likovima. Lik koji se mene najviše dojmio bio je Julian – mornar koji vodi Scarlett i njezinu sestru na Caraval. O njemu nikada ne znamo puno jer ni sam ne govori o sebi i tako ga nitko, pa čak ni Scarlett, ne može pročitati.

Najbolje sam, međutim, ostavila za kraj. Radnja, likovi i magični svijet Caravala su fantastični, ali ono što obuhvaća sve to skupa je sam stil pisanja. Iako je riječ o proznom dijelu, stil pisanja u mnogim navratima nalikuje na onaj poezije. Zahvaljujući načinu na koji autorica slaže rečenice, stil pisanja jednako je magičan kao i sam Caraval i bez takvog stila bilo bi teško dočarati magičan svijet u kojem se naša glavna junakinja našla.

“Every touch created colors she had never seen. Colors as soft as velvet and as sharp as sparks that turned into stars.”

Meni je ova knjiga dala i puno više nego što su već dobar opis i magična naslovnica obećali, a nadam se da ni vas neće razočarati.

Ako ste ju pročitali ili hoćete, voljela bih da ostavite i svoje mišljenje u komentaru. Ova je recenzija napravljena tako da ne uključuje nikakav spoiler, te zbog toga ne pokriva sve teme o kojima sam pisala detaljno.

Povezane objave