fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

5 knjiga za pročitati do kraja ljeta

Bilo da želite knjigu kratku knjigu uz koju ćete se opustiti na plaži ili nešto pomalo duže, sastavljam vam pet svojih favorita ovoga ljeta.

  1. Eleanor i Park (Eleanor & Park)

Ovu knjigu prvi put sam pročitala prije tri godine, ali joj se konstantno vraćam. Govori o prvoj ljubavi pomalo neobičnoga para koji se upoznaje u busu. Eleanor ima crvenu i čupavu kosu, pjegice i probleme s kilažom. Park je pomalo čudan, ali definitivno nije ‘autsajder’ poput Eleanor. Nije zainteresiran za sport, partije, ni djevojke. Dovoljno je popularan da ga ne zadirkivaju, ali previše drugačiji da pripada. Napola je korejac, ima crnu kosu i zelene oči, i izgledom se ističe gotovo jednako kao Eleanor. Pratimo ljubavnu priču između dvoje ljudi koji tek uče kako voljeti. Ona je pomalo čudna i neugodna, ali u isto vrijeme i predivna.

Ono što me se najviše dojmilo u ovoj priči je činjenica da ne govori o predivnoj sedamnaestogodišnjakinji koja ima savršen život – a tada upozna njega. Priča je posebna, baš kao i sami likovi. Ako tražite knjigu uz koju ćete se opustiti, ovo je knjiga za vas. Ali nemojte ni na sekundu pomisliti da nije kvalitetno napisana – suosjećat ćete s likovima i uživati u predivnome stilu. A kraj… nadam se da ćete saznati.

  1. Sve, baš sve (Everything, everything)

Za ovu ste knjigu vrlo vjerojatno čuli jer se u zadnje vrijeme često i govori o filmu. Nisam htjela gledati film prije nego pročitam knjigu – a pročitala sam ju u jednom danu. Osim što nije previše dugačka, uspjela me toliko uvući u radnju da ju ne zatvaram dok ne saznam kraj.

Mislim da je ovo jedna od onih knjiga koje ili volite ili mrzite; a ja spadam u prvu skupinu. Dojmila me se posebnost stila i način na koji je cijela radnja prikazana. Knjiga također sadrži ilustracije, ali one ne služe samo da preslikaju scene iz knjige – one služe kao dio knjige i bez njih ona ne bi bila potpuna.

  1. Caraval

O ovoj sam knjizi već napisala malo opširniju recenziju, ali ne bi imalo smisla da ju izostavim iz ovog popisa. Za razliku od prve dvije knjige, ova je pomalo duža i stil je, iako jednako predivan, možda malo teži. To me nije spriječilo da i ovu knjigu pročitam u jednome danu. Dopustite da vas uvuče u svijet magije, ljubavi i slomljena srca. Ova je knjiga sve što vam obećava da će biti i puno više.

  1. Star-Touched Queen

Nažalost, ovu knjigu trenutno možete pročitati samo na engleskom jeziku. Mene to nije smetalo, jer kada se radi o dobro napisanim knjigama u kojima stil igra presudnu ulogu, puno je bolje čitati ih u originalu.

Roman prati Mayu; djevojku koja je od svog rođena na lošem glasu zbog horoskopa u kojemu joj je obećano da će njezin brak donijeti smrt i uništenje. Spletom okolnosti, ona postane žena Amara i kraljica Akarana, mističnog mjesta o kojemu ni sama ne zna puno. Uvučena je u svijet pun tajni i zaključanih vrata, vrtova od stakla i drveća koja rađaju sjećanjima. Maya uskoro saznaje da je njezin vlastiti život u opasnosti, a više nije sigurna može li vjerovati i samoj sebi.

Iako mi se svidjela radnja ove knjige, nešto u njoj samoj mi je nedostajalo i bilo pomalo neuvjerljivo. Ipak, ako vam je kao i meni dovoljan predivan stil da vas uvuče u neku knjigu, nećete požaliti.

  1. Tuđinka (Outlander)

Prva dva djela ovog serijala sam pročitala tek nakon što sam pogledala seriju i saznala da je napravljena po knjigama. Iznenadilo me koliko serija dosljedno prati knjigu, ali ono što me najviše oduševilo je da za sada ima napisano 8 nastavaka – a svaki nastavak planiran je kao jedna sezona serije.

Ako ste ljubitelji ljubavnih priča, a k tome vas još zanimaju i povijesni romani te škotska kultura, ovaj će vas roman oduševiti. Prati medicinsku sestru, Claire, koja spletom okolnosti uspije putovati kroz vrijeme. Nađe se u 18. stoljeću u Škotskoj, i prisiljena je udati se za Jamiea, člana klana Fraser, kako bi preživjela. I dok se Claire isprva želi vratiti svome mužu iz vlastita stoljeća, postaje sve privrženija Jamieu. Uz to, naša glavna junakinja dobro je upoznata s povijesti Škotske i zna kakva će joj se katastrofa dogoditi. Može li ju spriječiti?

Možda vam ovaj opis zvuči šturo, ali ova priča je toliko toga. Svaki roman ima preko 500 stranica, što znači da vam štiva svakako neće nedostajati. Uživajte!

Povezane objave