fbpx
Besplatna dostava za sve narudžbe.

Bookstagram na budžetu

Kada sam počela sa slikama knjiga (još davno prije nego je moj bookstagram @dvorsnova nastao), znala sam gledati najdraže mi profile. Većina njih imala je jednu stvar zajedničku: na slici su imali skupe knjige s divnim naslovnicama i hrpu rekvizita koje, realno, kako god posložiš izgledaju lijepo.

S obzirom da si toliku količinu knjiga nisam mogla priuštiti, a rekviziti poput svijeća i bookmarka kakve sam htjela najčešće nisu bili dostupni za kupiti u Hrvatskoj, s vremenom sam naučila kakav način slikanja meni odgovara, a usput sam se uputila i u uređivanje.

Dosta je ovih stvari poprilično intuitivno i logično, a ja svakako nisam stručnjak niti su moje knjige savršene, ali želim s vama podijeliti nekoliko savjeta o načinu na koji nastaju moje slike.

1. Pozadina

Pozadina može biti kakva god želite i sigurna sam da svatko od vas doma ima neku pozadinu koja vam odgovara. Za moje je fotografije najbolja opcija (a to je ujedno i najjeftinije i najlakše rješenje) obična bijela plahta (a jednako dobro funkcionira i neki stol, hamer papir ili čak bijeli komad odjeće).

Ako se želite držati teme (imati ujednačene slike na profilu), držite se pozadina sa sličnim bojama. Naravno, ja sam naišla i na jaku puno kreativnih profila koji su odlični baš zato što je svaka slika različita

2. Minimalizam

Prva pogreška koju sam ja napravila je pokušaj da natrpam sve i svašta u sliku, misleći da će zbog toga biti bolja.

Ponekad ne trebate hrpu stvari da slika izgleda lijepo – naprotiv, previše toga nabacanog zna izgledati ružno. Nekad imam dojam da je netko samo ugrabio sve iz kuće i stavio na sliku, a to onda zna izgledati nepregledno i previše nabacano.

Pokušajte pronaći motiv koji odgovara knjizi. Znam da to ne može uvijek biti moguće, ali tako ćete pridonjeti atmosferi slike.

3. Rekviziti

Ovaj je dio, zapravo, razlog zbog kojeg sam odlučila napisati ovaj post i dati mu naslov koji ste vidjeli.

Kao što  sam već i napomenula, dosta bookstagramera ima skupe svijeće, bookmarke i ostalo, a ništa od toga nije zapravo potrebno da vaša slika bude lijepa. Međutim, svi mi volimo skupljati ovakve stvarčice, a ovo su neki rekviziti koje ja volim koristiti na slikama, a jeftine su ili besplatne.

Bookmarks

Koji ih knjigoljubac ne voli skupljati, čak i ako pola njih nikad nećete koristiti? Možete ih nabaviti na stranicama poput Etsya, ali jednostavnija je opcija napraviti vlastite doma.

Kako? Dizajnirajte ih sami ili pronađite već napravljene na stranicama poput Pinteresta, a zatim ih isprintajte na malo debljem papiru. Ako želite, možete ih i plastificirati, ali meni se puno više sviđaju bez toga.

Svijeće

Svijeće će sigurno pridonjeti atmosferi vaše fotografije, a posebno u jesensko ili zimsko vrijeme. One običnije možete uvijek nabaviti u trgovini, a ako želite knjiške svijeće i nemate ih kako kupiti, možete ih i napraviti sami. (Upute pronađite ovdje).

Lampice

Nisam bila ni svjesna koliko obične lampice mogu pridonijeti slici i koliko ista slika može izgledati bolje zbog njih. U početku sam koristila obične lampice za božićna drvca, ali one su previše velike pa sam ubrzo nabavila tzv. fairy lights (led lampice) – . Ja sam svoje naručila za nekih dvadeset kuna na Amazonu, a znaju biti i u Jysku, Kiku i sličnim trgovinama.

Cvijeće

Jedan od meni najdražih dodataka koji uljepša svaku sliku. Mislim da o ovome ne trebam puno govoriti – možete nabaviti prirodno ili kupiti umjetno u, još jednom, trgovinama poput Kika.

Kava ili čaj

Ovo je najjeftinije i jedno od meni najdražih rješenja. Uz knjigu si često volim skuhati kavu, pa odmah posluži i da mi uljepša sliku.

Tablet/mobitel

Nedostaje vam knjiga? Živimo u vremenu u kojemu su  sve popularnije eKnjige te i sama često pročitam knjigu preko mobitela i tableta, a onda kada želim pričati o njoj na bookstagramu, nemam knjigu koju mogu uslikati. Tablet ili mobitel sa naslovnom stranicom knjige koju ste pročitali također mogu dobro funkcionirati na slici.

Što god vam drugo padne napamet

Ako ste poput mene, sigurna sam da doma imate svakojakih sitnica koje možda godinama gomilate – divna stvar je da jako puno njih dobro funkcionira na slikama. Ponavljam – nema potrebe nabacati sve to na sliku, ali dobro posloženi detalji lijepo će se uklopiti.

Svaki je profil poseban upravo jer svatko od nas ima drugačije stvari, pozadine i sve ostalo te nema potrebe da trošite hrpu novaca na rekvizite samo zato što netko drugi koristi iste.

4. Perspektiva

Ovo je tema o kojoj vam najmanje mogu govoriti jer nisam stručnjak, a slikam prvenstveno kako mi se svidi u tom trenutku.

To je najbolji savjet koji vam mogu dati – pokušajte uslikati svoju scenu iz nekoliko kutova, gledajte da ne stojite ispred svijetla i priječite ga te odaberite perspektivu koja se vama najviše sviđa.

Pokušajte slikati pod prirodnim svijetlom – vani ili negdje u blizini prozora. Slike uslikane po mraku i pod umjetnim svijetlom često ne ispadnu najbolje.

5. Dodajte nešto svoje

Kao što sam već rekla, svaki je bookstagram predivan na svoj poseban način, kao i svaka „tema“.

Umjesto da pokušate imitirati druge, odaberite nešto što vama odgovara. Kod mene se tako uvijek pojavljuju slične boje i rekviziti (poput roze dekice koju obožavam) i upravo to ujednačuje moje slike. Ne samo da je jednostavnije koristiti stvari koje već posjedujete i koje su vam drage, već one najbolje ocrtavaju vaš ukus i karakter jer ste ih odabrali za sebe, a ne zato što će vam slika bolje ispasti.

6. Oprema i uređivanje

Ovo možda nije obavezno, ali efekt može jako poboljšati sliku. Znam da mnogi koriste programe poput Lightrooma, ali to često zahtjeva puno vremena.

Aplikacija koju ću ja preporučiti je vjerojatno jedna za koju ste već čuli – VSCO. Ima sve što je potrebno. Predivan set efekata i mogućnost da podesite svjetlinu, kontrast, zasićenost i još mnogo toga. Također možete, jednom kada odaberete postavke i efekt koji vam odgovaraju, zabilježiti to i jednostavno kopirati na sve ostale slike. To je još jedan način da ujednačite temu, a i olakšat će vam daljnje uređivanje jer će vam trebati samo jedan klik.

Aplikacija koju uz VSCO povremeno koristim je Snapseed – prvenstveno zbog kista kojim možete posvijetliti ili potamnuti samo određene dijelove slika.

Što se opreme tiče, ja sam prije pokušavala slikati fotoaparatom, ali mobitel je puno praktičniji, a slike odmah možete i urediti preko mobitela te je kvaliteta i dalje vrlo dobra (Instagram ju ionako malo uništi, pa mi slike uslikane fotoaparatom nikad nisu izgledale nešto puno bolje).

7. Objavljivanje

O ovome nemam puno za reći, ali ako želite vidjeti kako će vam slike izgledati prije nego ih objavite, skinite si aplikaciju kao što je Preview. Tada možete poredati svoje slike kako vam najviše odgovara i objaviti ih izravno iz aplikacije.

Toliko od mene.

Do idućeg čitanja,

Andrea

Povezane objave